Meteen naar de inhoud

Biografie

Jurriaan de Kok (1994) is een Nederlandse bas- en contrabassist. Als 3 jarig kind was het al snel duidelijk dat Jurriaan affiniteit had met muziek toen hij in de woonkamer achter de piano kroop. Overtuigd van zijn muzikale genialiteit besloten zijn ouders hem dan ook snel op pianoles te zetten. Dit bleek helaas niet de geniale match te zijn die voorspeld was… 

Jaren gingen voorbij maar toen zag op 11 jarige leeftijd Jurriaan dan eindelijk het licht. na een concert van New Cool Collective wist hij het: ‘Ik wil elektrische bas spelen’. Dat zelfde weekend nog werd hij na het voetbal meegesleurd door zijn vader om een eerste bas uit te kiezen. De vonk sloeg direct over en kon Jurriaans muzikale belofte eindelijk worden ingelost. Een paar jaar later liep het pas echt uit de hand toen ook de contrabas aan het repertoire werd toegevoegd.

In 2013 werd Jurriaan toegelaten op de jazzafdeling van het Conservatorium van Rotterdam en kreeg hij hier hoofdvakles van Marius Beets en Stefan Lievestro. In deze periode begon Jurriaan ook zijn gezicht te laten zien in de Nederlandse Jazzscene met als hoogtepunt winst van de Erasmus Jazz Prize in 2017 als lid van het Liberati Quartet. Ook ontwikkelde hij zich als een veelzijdig bassist, manoeuvrerend tussen jazz, pop, soul en funk. Hiernaast lukte het hem ook nog eens om zo nu en dan een meer dan prima compositie te schrijven. Na zijn studie bleef Jurriaan gelukkig flink aan de weg timmeren. Naast zijn werk als sessiemuzikant werkte hij ook als componist, educator en bandcoach. Tevens stond hij 2 jaar lang als dirigent voor verschillende bigbands.

Over de jaren heen brachten verschillende projecten Jurriaan langs heel Europa. Zo speelde hij o.a. al in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Malta, Denemarken, Zweden, Cyprus, Oostenrijk en Italië. Eveneens was hij al te gast bij grote festivals als North Sea Jazz, Eurosonic Noorderslag, Amersfoort World Jazz Festival, Future Echoes, Aarhus Jazz Festival en Vienna Waves. Gerenommeerde podia als het Bimhuis, Lantaren Venster, Patronaat en de Roma werden tevens al afgestreept. Last but not least verscheen Jurriaan meerdere malen op tv. Van het bescheiden RTV Rijnmond op Bevrijdingsdag tot het befaamde VPRO’S Vrije Geluiden liet hij zien overal de druk aan te kunnen. 

Huidige projecten van Jurriaan zijn o.a. de afropopband Querencia, het meer sferische Sunrise Trio en is hij de bassist van de Maltese zangeres Alexandra Alden. Hiernaast is Jurriaan meerdere keren vereeuwigd op CD’s, LP’s en zelfs een verdwaalde cassette. Voor de moderne luisteraar is dat allemaal op Spotify terug te luisteren. 

Vanaf 2018 maakte Jurriaan ook zijn eerste meters als bestuurslid en organisator toen hij toetrad tot het bestuur van de stichting Live at the Playground en programmeur werd van de maandelijkse concertreeks Jazz in Crooswijk. Verder is hij op dit moment secretaris van de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici en is hij als producent werkzaam voor het Amersfoort World Jazz Festival. 


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.